- On
- By
- Categories: Aktualno
5 živil, ki imajo največjo močjo razstrupljanja
Razstrupljanje telesa je postalo pravi modni hit, a vedeti moramo, da so čiščenje telesa poznali že stoletja nazaj. Pri procesu razstrupljanja je dobro, da vemo, kako ga pravilno in varno izvajati. Razstrupljanje telesa jedilnik, je zato močno iskana beseda na spletu, ki jo išče vse več ljudi.
Kako pripraviti jedilnik, ki se bo prilegal našemu načinu življenja, morebitnim zdravstvenim omejitvam in seveda tudi finančnemu stanju? Jedilnik za razstrupljanje mora vedno vsebovati hrano, ki je raznolika in bogata s hranili. Poznamo kar nekaj zelenjave, sadje, začimb in zelišč, ki nežno odvajajo strupe iz telesa.
Mnoge imenujemo super živila, to niso samo živila uvožena iz daljnih krajev, pač pa je to tudi hrana, ki raste na naših domačih tleh. Pri sestavljanju jedilnika za razstrupljanje običajno izločimo kavo, pšenico, mesne in mlečne izdelke, ter seveda v času razstrupljanja ne uživamo alkohola.
V vsakdanjem življenju pa potrebujemo energijo za opravljanje vsakodnevnih opravil, zato nam tudi nekaj mesa, mleka ali pšenice, ne bo škodovalo, če se bomo držali določenih omejitev.
Organizem brez težav predela 20 g nasičenih maščob na dan, toliko jih zaužijemo, če pojemo 75 g pustega rdečega mesa. Hrano, ki vsebuje pšenico in mlečne izdelke, pa popolnoma izločimo, če smo nanje alergični.
Razstrupljanje telesa jedilnik – hrana, ki pomaga pri razstrupljanju
Ko se odločimo za razstrupljanje, moramo iz prehrane izločiti vsa živila, ki bi lahko vsebovala hormone, pesticide in težke kovine. To je prvi pogoj za razstrupljanje organizma!
Za lažje sestavljanje jedilnika, ki nam bo pomagal očistiti telo strupov, lahko izbiramo med mnogimi živili, ki imajo moč razstrupljanja.
Artičoke
Artičoke povečujejo proizvodnjo žolča, ki odnaša strupe v črevesje, od koder se izločijo iz telesa. Raziskave so pokazale, da uživanje artičoke poveča dotok žolča kar za 127%, že pol ure po zaužitju.
Avokado
Avokado deluje kot močan antioksidant, saj vsebuje glutation, ki se močno bori s prostimi radikali. Veže se s strupi, ki so topni v maščobi, posebej z alkoholom in jih naredi vodotopne. Raven glutationa se s staranjem zmanjšuje, zato lahko ima popivanje v zrelejših letih hude posledice.
Česen
Česen vsebuje alicin, ki nastane, ko stremo strok česna. Ko vstopi v organizem, se spremeni v žveplovo zmes, na katero se vežejo strupi, kot so živo srebro in razni hormoni estrogena. Ko se strupi spojijo z žveplom, se izločijo iz telesa. (A)
Jabolka
Jabolka vsebujejo vlaknino pektin, ki v debelem črevesju nase veže težke kovine in spodbuja njihovo izločanje. Vitamina C in kvercetin, pa znižujeta raven maščobe in holesterola v krvi. (B)
Rdeča pesa
Rdeča pesa vsebuje metionin, ki znižuje holesterol in iz organizma odstranjuje naravne odpadne snovi. Vsebuje tudi antocinan, ki zavira rast rakavih celic in tumorjev.
Izredno močna snov v rdeči pesi je betanin, ki pospešuje hitrost, s katero jetra predelujejo maščobne kisline in s tem razbremenjujejo jetra, da se lažje borijo z nevarnejšimi strupi. (C)