- On
- By
- Categories: Aktualno
Pomen fitohranil v zelenjavi in sadju pri čiščenju jeter
Fitohranila so biološko aktivne snovi, ki dajejo sadju in zelenjavi barvo, okus, vonj in naravno odpornost na bolezni. Fitohranila so zelo koristna za zdravje našega organizma, pomembno pa sodelujejo tudi pri čiščenju telesa, posebej jeter. Fitohranila ščitijo rastline pred škodljivci, prekomerno količino ultravijoličnega sevanja in boleznimi. Vsaka rastlina vsebuje na tisoče fitohranil, ki zagotavljajo zaščito pred prostimi radikali, ker vsebujejo naravne antioksidante.
Video (angl.) – 10 prehranskih sestavin, ki najbolje čistijo jetra
Fitohranila čiščenje jeter
Fitohranila belo zelene barve
Močna fitohranila najdemo v česnu in čebuli. Čebula vsebuje flavonid kvercetin, ki ima protivnetno in protivirusno delovanje in močne antikancerogene snovi.
Čebula in česen vsebujeta tudi zelo pomembne organske žveplove spojine, ki jih jetra uporabljajo za razstrupljanje.
Česen vsebuje več sestavin, ki zavirajo tvorjenje nitrozaminov, rakotovrnih spojin, ki nastajajo med prebavo. Česen ima tudi precej močno protimikrobno delovanje proti bakterijam, virusom, glivicam in parazitom. Vpliva tudi na zniževanje holesterola, lahko zniža krvni tlak in pomaga preprečevati nastajanje krvnih strdkov.
Soroden prispevek kot dopolnilo k temu članku: Vnetje jeter in pegasti badelj
Pomen zelenega čaja pri čiščenju jeter
Zelo zmogljiva fitohranila se nahajajo tudi v zelenem čaju, kurkumi in soji.
Aktivne sestavine v zelenem čaju so polifenoli, zlasti katehin po imenu epigalokatehin. Za polifenole v zelenem čaju so z raziskavami dokazali, da zmanjšuje nevarnost raka na želodcu, črevesju, raka trebušne slinavke, raka pljuč in dojk.
Kot antioksidant je zeleni čaj dvestokrat močnejši od vitamina E in petsto krat močnejši od vitamina C.
Vsebuje močne antioksidante, ki pomagajo popraviti poškodovano DNK, aktivira pa tudi encime razstrupljanja v jetrih, kar je zelo pomembno za čiščenje jeter.
Sok za čiščenje jeter
Ožamemo šest limon in tri grenivke, zmiksamo 5 žlic suhega ingverja, štiri stroke česna in nekaj listov sveže mete.
Vse skupaj zmešamo in dodamo pol litra vrele vode, na koncu pa še tri jedilne žlice lanenega olja in eno čajno žličko kurkume v prahu. Vse sestavine dobro premešamo, sok pijemo zjutraj na prazen želodec, dokler je še svež. Kadar so naša jetra že obolela lahko sok pijemo tudi do trikrat na dan.
Viri:
Ohio State University, Vitamin E
Don Colbert, Naravna pot do boljšega zdravja za vse
Ključne besede: fitohranila čiščenje jeter