- On
- By
- Categories: Aktualno
Soja in holesterol
V tem sestavku sta omenjana pojma soja holesterol.
Ob naslednjem nakupu sojinega proizvoda, ne bodite presenečeni, če bo na njem pisalo: ”Vaše srce se vam bo zahvalilo za uporabo tega izdelka!” Proizvajalcem sojinih izdelkov je od zdaj naprej dovoljeno, da na embalažo napišejo, da so sojini proteini dobri za delovanje srca.
Soja in holesterol
Nove oznake temeljijo na ugotovitvah raziskav, da lahko uživanje okoli 25 gramov sojinih proteinov na dan občutno zniža nivo LDL holesterola (slabega holesterola) v vaši krvi, in s tem zniža nevarnost srčnih obolenj. Pomembno pri tem pa je, da morate sojo uživati v dieti, ki vsebuje malo nasičenih maščob in holesterola!
Nedvomno se zvišuje nivo priporočene količine soje v vaši dnevni prehrani. Ob vsem tem pa ne smemo misliti, da je soja ‘čarobna palica’ pri prehrani, kjer se uporablja veliko nasičenih maščob. Najpomembnejša učinkovina v sojinih zrnih je izoflavon. Kadar izoflavon odstranimo iz soje, ne dobimo enakih rezultatov zniževanja nivoja holesterola.
Kako natančno deluje izoflavon, je zaenkrat še uganka. Obstaja sicer več teorij, vendar še nič določenega. Zato bodo znanstveniki delali na tem še nekaj let. Pomembno je samo, da so rezultati dokazani in neizpodbitni.
Kljub ugodnemu vplivu soje na zmanjševanje nevarnosti obolevanja srca, potekajo še druge raziskave o pozitivnih učinkih sojinih zrn. Najpomembnejša so tiste, ki raziskujejo pozitiven vpliv soje na preventivo pred osteoporozo; na izboljšanje delovanja ledvic; na ljudi z diabetesom; na ljudi z rakom na prostati.
Bolezni srca povzročajo več smrti, kot katerakoli druga bolezen, in visok nivo holesterola je pri tem glavni rizični dejavnik. Okoli 25% odraslih ima zvišan nivo holesterola, okoli 30% pa se uvrščajo v mejno skupino.
Študije o vplivu soje na zdravje ljudi, potekajo že preko 30 let in do zdaj so ugotovili samo pozitivne vplive.
Proizvodnja soje postaja vedno večji posel, čeprav se jo samo 1 odstotek uporablja za prehrambene namene. Tudi pri otroški hrani igrajo sojini proteini pomembno vlogo, saj je sojino mleko edina rešitev za okoli 25% dojenčkov, ki so alergični na mlečne proteine.
Uporaba soje pri vašem normalnem jedilniku je razmeroma preprosta. Če na primer pripravljate zrezke iz sesekljanega mesa, nadomestite 25% potrebne količine mesa s sojinimi kosmiči in se pri okusu ne bo bistveno poznalo, kvečjemu ga boste rahlo izboljšali. Sojine proizvode lahko uporabljamo pri pripravi golažev, rižot, palačink, testenin in še marsikje. Veliko sojinih proteinov najdemo v tofuju, sojinem mleku, sojinem siru in celo sojinem jogurtu. Vse bolje založene trgovine imajo vsaj nekaj sojinih proizvodov.
Kot zanimovost: priporočljiva prehranska dopolnila
Zaključek
Zdaj, ko so pozitivni vplivi soje na naše zdravje znanstveno dokazani, ne smemo pozabiti, da so samo sojini proteini v kombinaciji z dieto, ki vsebuje malo nasičenih maščob, pravi recept za bolj zdravo srce.
Video – lek za holesterol (srb)
Oznake: soja holesterol